Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10469/16391
Type: Artículo
Title: Buen vivir y agricultura familiar en el Totonacapan poblano, México
Other Titles: Good living and family farming in the Totonacapan of Puebla, Mexico
Authors: Torres Solis, Mauricio
Ramírez Valverde, Benito
Juárez Sánchez, José Pedro
Aliphat Fernández, Mario
Ramírez Valverde, Gustavo
Issue: Sep-2020
Publisher: Quito, Ecuador : Flacso Ecuador
ISSN: 1390-1249
e-ISSN: 1390-8065
Citation: Torres Solis, Mauricio, Benito Ramírez Valverde, José Pedro Juárez Sánchez, Mario Aliphat Fernández y Gustavo Ramírez Valverde. 2020. Buen vivir y agricultura familiar en el Totonacapan poblano, México o Good living and family farming in the Totonacapan of Puebla, Mexico. Íconos. Revista de Ciencias Sociales, 68/24(3): 135-154.
Keywords: AGRICULTURA
BIENESTAR
COSMOVISIÓN
RITUALIDAD
TERRITORIO
VIDA PLENA
MÉXICO
COSTUMBRES Y TRADICIONES
Format: p. 135-154
Description: Frente a la crisis civilizatoria que vive la humanidad, es indispensable volver la mirada hacia las propuestas amerindias de la última década que procuran el buen vivir y la responsabilidad social a partir de su relación con la naturaleza. En este contexto, el documento, muestra parte de las estructuras tradicionales del grupo mexicano indígena Totonaca del municipio de Huehuetla, Puebla, resaltando su ciencia holística relacionada con la producción de alimentos, incluyendo las relaciones de complementariedad entre familias y de reciprocidad frente a entes extrahumanos, como elementos de armonía que posibilitan el mantenimiento del hábitat productivo y de convivencia comunal.
The search for an answer to the contemporary civilizational crisis, makes it necessary to examine recent proposals originated in Native American ideas about Good Living and forms of social responsibility based on an adequate relationship between human societies and nature. This document describes part of the traditional practices of the Mexican indigenous Totonac group in the municipality of Huehuetla, Puebla. Their holistic scientific approach to food production is highlighted, together with established complementarity relations between families and reciprocity towards spiritual entities.
Rights: openAccess
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
URI: http://hdl.handle.net/10469/16391
Appears in Collections:Revista Íconos No. 68, sep. 2020

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