Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10469/17054
Type: | Artículo |
Title: | Los sistemas de producción de cacao del cantón Shushufindi y su resiliencia al cambio climático |
Other Titles: | The Cocoa Production Systems of the Shushufindi Canton and their Resilience to Climate Change |
Authors: | Albiño Cargua, José Iván |
Issue: | Mar-2020 |
Publisher: | Quito, Ecuador : Flacso Ecuador |
ISSN: | 1390-6631 e-ISSN: 1390-6631 |
Citation: | Albiño Cargua, José Iván. 2020. Los sistemas de producción de cacao del cantón Shushufindi y su resiliencia al cambio climático o The Cocoa Production Systems of the Shushufindi Canton and their Resilience to Climate Change. Letras Verdes. Revista Latinoamericana de Estudios Socioambientales Flacso - Ecuador, 27:90-114. |
Keywords: | AGROFORESTAL CACAO CAMBIO CLIMÁTICO SISTEMAS DE PRODUCCIÓN RESILIENCIA |
Format: | p. 90-114 |
Description: | En el cantón Shushufindi, el cacao (Theobroma cacao) se ha constituido en parte importante de la economía y el cultivo más representativo dentro de los sistemas productivos de las familias. Dada la dependencia económica creada, esta condición le confiere un mayor riesgo ante perturbaciones ambientales. El objetivo del presente estudio es evaluar la resiliencia climática de los sistemas de producción de cacao mediante la metodología de evaluación de resiliencia y variabilidad climática en agroecosistemas. Se analizaron 10 sis- temas de producción, cinco monocultivos (MN) y cinco agroforestales (AF). In Shushufindi canton, cocoa (Theobroma cacao) has become an important part of the economy, and the most representative crop within the productive systems of families. Given the economic dependence cre- ated, this condition confers a greater risk in the face of environmental disturbances. The objective of this investigation is to evaluate the climatic resilience of the cocoa production systems through the methodology of evaluation of resilience and climatic variability in agroecosystems. Ten production systems, five mono- cultures (MN) and five agroforestry (AF) were analyzed. |
Rights: | openAccess Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador |
URI: | http://hdl.handle.net/10469/17054 |
Appears in Collections: | Revista Letras Verdes No. 27, mar. 2020 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
RFLACSO-LV27-06-Albino.pdf | Artículo - revista | 6,4 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License