Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/10469/18589
Type: | Artículo |
Title: | Jóvenes de familias migrantes y transición agroecológica en el Cinturón Hortícola de La Plata, Argentina |
Other Titles: | Youth from migrant families and agroecological transition in the Horticultural Belt of La Plata, Argentina |
Authors: | Shoaie Baker, Susana García, Matías |
Issue: | Jun-2021 |
Publisher: | Quito, Ecuador : Flacso Ecuador |
ISSN: | 1390 5708 e-issn: 2602-8239 |
Citation: | Shoaie Baker, Susana y Matías García. 2021. Jóvenes de familias migrantes y transición agroecológica en el Cinturón Hortícola de La Plata, Argentina o Youth from migrant families and agroecological transition in the Horticultural Belt of La Plata, Argentina. Eutopía. Revista de Desarrollo Económico Territorial, 19:97-118. |
Keywords: | AGRICULTURA FAMILIAR AGROECOLOGÍA JUVENTUD MIGRACIÓN SUSTENTABILIDAD ARGENTINA |
Format: | p. 97-118 |
Description: | El Cinturón Hortícola Platense es la zona productora de hortalizas frescas más importante de Argentina. En las últimas décadas, la actividad en el sector ha sido encarada por inmigrantes bolivianos, quienes, aunque eran campesinos en su país, al llegar aprenden un modelo de horticultura comercial basado en la intensificación de la producción, mayormente bajo invernáculo y con un alto uso de agroquímicos, el cual resulta ambiental y socialmente insustentable. Organizaciones de productores e instituciones públicas vienen impulsando procesos de transición agroecológica enfrentando una serie de limitaciones de orden técnico, económico, político y cultural para su adopción generalizada. The horticultural belt of La Plata is the most important fresh vegetable producing area in Argentina. In recent decades, the sector’s activity has been undertaken by Bolivian immigrants who, although they were farmers in their country, upon arrival learned a commercial horticulture model based on production intensification, mostly using greenhouses and with a high application of agrochemicals, which is environmentally and socially unsustainable. Producers’ organizations and public institutions have been promoting agroecological transition processes, facing a series of technical, economic, political, and cultural limitations for their widespread adoption. |
Rights: | openAccess Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador |
URI: | http://hdl.handle.net/10469/18589 |
Appears in Collections: | Revista Eutopía No. 19, jun. 2021 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
RFLACSO-Eu19-06-Shoaie.pdf | Artículo - revista | 4,67 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License