Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10469/21152
Type: Artículo
Title: Gourmetización y gentrificación: paisajes alimentarios desde la ciudad hasta el campo
Other Titles: Gourmetization and gentrification: Food landscapes from the city to the countryside
Authors: Di Virgilio, María Mercedes
Frisch, María Agustina
González, Sara
Grenoville, Sebastián
Hernández, Candela
Nussbaumer, Beatriz
Vega Barbero, José Manuel
Issue: May-2024
Publisher: Quito, Ecuador : Flacso Ecuador
ISSN: 1390-1249
e-ISSN: 1390-8065
Citation: Di Virgilio, María Mercedes, María Agustina Frisch, Sara González, Sebastián Grenoville, Candela Hernández, Beatriz Nussbaumer, y José Manuel Vega Barbero. 2024. Gourmetización y gentrificación: paisajes alimentarios desde la ciudad hasta el campo o Gourmetization and gentrification: Food landscapes from the city to the countryside. Íconos. Revista de Ciencias Sociales, 79/28(2): 15-35.
Keywords: DESARROLLO AGRÍCOLA
SOCIOLOGÍA URBANA
ZONA URBANA
PRODUCTO AGRÍCOLA
ALIMENTO
INDUSTRIA ALIMENTARIA
Format: páginas 15-35
Description: El presente artículo busca contribuir al desarrollo y consolidación de los estudios sobre la gourmetización y la gentrificación alimentaria, enfatizando los efectos que estos procesos tienen en ámbitos que exceden a la vida urbana. En ese marco, se propone recuperar los engranajes de la cadena de valor y sus localizaciones –desde los barrios gentrificados hasta las comunidades rurales agrícolas–, indicando los procesos de valorización y desvalorización y cómo estos afectan de forma desigual a los actores involucrados. Se enfatiza sobre este punto estableciendo un diálogo interdisciplinar. This article contributes to developing and consolidating research on the connections between food and gentrification while highlighting the effects of these processes in areas beyond urban life. To achieve this, we draw on the concept of value chains connecting gentrified neighborhoods to rural agricultural communities. In this chain, processes of valorization and devaluation are generated, which unevenly affect the actors involved in the production and consumption of food. The paper focuses on the conflicts and contestations along the value chain of gentrification, putting interdisciplinary contributions into dialogue while presenting four cases from secondary sources.
Rights: openAccess
Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Ecuador
URI: http://hdl.handle.net/10469/21152
Appears in Collections:Revista Íconos No. 79, may. 2024

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