Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10469/9553
Type: Artículo
Title: Intermediación, empresas y mercados de trabajo en las producciones de vid de la región de Cuyo, Argentina
Other Titles: Labor contracting, farms, and wagework markets in grapes production of the Cuyo región, Argentina
Authors: Neiman, Guillermo
Quaranta, Germán
Issue: Jul-2016
Publisher: Quito, Ecuador : Flacso Ecuador
ISSN: 1390 5708
Citation: Neiman, Guillermo y Germán Quaranta. 2016. Intermediación, empresas y mercados de trabajo en las producciones de vid de la región de Cuyo, Argentina (Estudio de caso) o Labor contracting, farms, and wagework markets in grapes production of the Cuyo región, Argentina. Eutopía. Revista de Desarrollo Económico Territorial, 9:83-100.
Keywords: VITICULTURA
INTERMEDIACIÓN LABORAL
MERCADO DE TRABAJO
ARGENTINA
Format: p. 83-100
Description: Este artículo aborda la problemática de la intermediación laboral en el contexto de agriculturas reestructuradas asociadas a cultivos de calidad. En estos escenarios productivos la intermediación laboral redefine sus formas, complejiza sus funciones y reconfigura sus características. Concretamente se aborda este fenómeno en la producción de vides de calidad (para la elaboración de vinos y para el consumo en fresco) localizadas en la región de Cuyo de la Argentina. Se destaca su importancia en la configuración de un mercado de trabajo altamente ocasional donde a través de la intermediación no sólo se contrata trabajadores sino que también se organiza, supervisa y controla el proceso de trabajo propiamente dicho. Además, se muestra la influencia de las condiciones locales en las prácticas y alcance de la intermediación en cada una de las áreas y producciones analizadas.
This article deals with the phenomenon of labor intermediation within the context of restructured crops associated with quality-based productive patterns. In these scenarios intermediation redefines its forms, takes more complex functions and modifies some of its main features. Specifically, labor intermediation is discussed for grapes crops grown under quality productive patterns (including grapes for the elaboration of wines as well as for fresh consumption) in the so called region of Cuyo in Argentina. The article primarily questions the relationship between labor intermediation and workforce mobilization and organization in those scenarios. The importance of this type of contract in a highly casual labor market where the labor intermediary not only hires workers but also organizes, supervises and exerts control of the labor process is highlighted. Besides, the influence of local labor markets conditions is underlined in order to understand labor intermediation in quality-based agriculture.
Rights: openAccess
URI: http://hdl.handle.net/10469/9553
Appears in Collections:Revista Eutopía No. 09 , jul. 2016

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RFLACSO-Eu9-07-Neiman.pdfArtículo - revista628,01 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons