Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10469/12847
metadata.dc.tipo.spa: Artículo
Title: La sustentabilidad de las huertas urbanas y periurbanas con base agroecológica: el caso de Quito
Other Titles: The sustainability of urban and peri-urban orchards with agroecological base: the case of Quito
metadata.dc.creator: Clavijo Palacios, Catalina
Cuvi, Nicolás
metadata.dc.date: Mar-2017
Publisher: Quito, Ecuador : Flacso Ecuador
ISSN: 1390-6631
Citation: Clavijo Palacios, Catalina y Nicolás Cuvi. 2017. La sustentabilidad de las huertas urbanas y periurbanas con base agroecológica: el caso de Quito (Ensayo) o The sustainability of urban and peri-urban orchards with agroecological base: the case of Quito. Letras Verdes. Revista Latinoamericana de Estudios Socioambientales Flacso - Ecuador, 21:68-91
Keywords: SOBERANÍA ALIMENTARIA
LIDERAZGO, CAMBIO CLIMÁTICO Y CIUDADES
INDICADORES DE SUSTENTABILIDAD
QUITO (CIUDAD)
ECUADOR
AGROECOLOGÍA
CIUDADES
metadata.dc.format: p. 68-91
Description: Se realizó una investigación sobre la sustentabilidad de 86 huertas urbanas y periurbanas en Quito en 2012, enmarcadas en tres modelos de gestión públicos y privados. La sustentabilidad fue medida mediante 26 indicadores, y 36 subindicadores económicos, ambientales, socioculturales y tecnológicos, junto con información cualitativa obtenida mediante entrevistas semiestructuradas. Si bien todas las huertas estuvieron sobre el umbral de sustentabilidad, se apuntan aspectos que requieren ser revisados para mejorar su desempeño, relacionados con el agua, semillas, asistencia técnica, entre otros.
An investigation was carried out on the sustainability of 86 urban and peri-urban orchards in Quito in 2012, framed in three public and private management models. Sustainability was measured through 26 indicators, and 36 economic, environmental, sociocultural and technological sub-indicators, along with qualitative information obtained through semi-structured interviews. Although all the gardens were above the sustainability threshold, there are some aspects that need to be reviewed to improve their performance, related to water, seeds, and technical assistance, among others.
metadata.dc.rights: openAccess
URI: http://hdl.handle.net/10469/12847
Appears in Collections:Revista Letras Verdes No. 21, mar. 2017

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RFLACSO-LV21-05-Clavijo.pdfArtículo - revista1,24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons