Mercado y medio ambiente: el caso de la soya en la Amazonía brasileña
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Authors
Pasquis, Richard
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Quito : FLACSO sede Ecuador
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Abstract
Description
El actual proceso de mundialización pone en competencia directa a todos los países en el mercado
internacional, colocando así la competitividad como el principal desafío de las regiones
productoras de commodities y externalizando los costos ambientales y sociales. En el caso del
mercado de la soya, Brasil ha iniciado un proceso de gran envergadura para ocupar tierras amazónicas
ya que estas presentan condiciones favorables a la expansión del agribusiness (“negocio
agrícola”). Los numerosos impactos ambientales ya registrados ponen en peligro la competitividad
no sólo de la agricultura de la región amazónica sino también de las otras regiones agrícolas
del país.
The ongoing process of globalization increases competition between all countries in the international market. Competitiveness becomes the main challenge for commodities-producing regions without concern for social and environmental externalities. In the case of soy markets, Brazil initiated a process of Amazonian land occupation due to their favorable conditions for the growth of agribusiness extension. In addition to the great number of negative environmental consequences already registered, competitiveness is beginning to decline not only for the Amazonian region but also for surrounding agricultural areas.
The ongoing process of globalization increases competition between all countries in the international market. Competitiveness becomes the main challenge for commodities-producing regions without concern for social and environmental externalities. In the case of soy markets, Brazil initiated a process of Amazonian land occupation due to their favorable conditions for the growth of agribusiness extension. In addition to the great number of negative environmental consequences already registered, competitiveness is beginning to decline not only for the Amazonian region but also for surrounding agricultural areas.
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Keywords
GLOBALIZACIÓN, SOYA--PRODUCCIÓN, SOYA-PRODUCCIÓN, AMAZONÍA BRASILEÑA, IMPACTO AMBIENTAL, BRASIL, GLOBALIZATION, SOY--PRODUCTION, AGRIBUSINESS, BRAZILIAN AMAZON, ENVIRONMENTAL IMPACT
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Artículo
Date
2006-05
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Pasquis, Richard. Mercado y medio ambiente: el caso de la soya en la Amazonía brasileña (Dossier). En: Íconos: revista de ciencias sociales, Quito: FLACSO sede Ecuador, (n.25, mayo 2006): pp. 47-56. ISSN: 1390-1249
